Hög (trycks-) tider står runt hörnet. Så här möter du stressen!

Jul och Nyår är ett par av årets mest hektiska högtider för många människor. Inte nog med att jobb och semester ska planeras för att perfekt passa ihop med röda och svarta dagar, utan det ska också planeras sociala tillställningar och handlas julklappar.

Intressant nog så händer detta varje år och lika ofta är vi oförberedda på stress och jäkt. Därför vill vi hjälpa till lite från vårt håll.  Här kommer Swedish Outdoor Leadership Academy´s tips inför årets sista kvartal:

1. Planera i tid

Det är svårt att börja planera och strukturera när man väl befinner sig i en icke önskvärd situation. Planera istället redan nu och prioritera utefter vad som är roligast att göra och därmed rimligtvis mest uppskattat. Det kan också hjälpa dig att välja bort traditioner som kanske vuxit ur tiden och ingen egentligen vill ha. Våga planera tid med varandra istället för extravaganta fester och julklappar.

Det viktigaste vi har är varandra och det mest värdefulla vi kan ge oss själva och andra är just tid.

Har du svårt att veta hur du kan planera så finns det bra verktyg att tillgå. Kontakta oss så skickar vi kostnadsfritt en bra modell för planering.

2. Delegera och kommunicera

Att bara en i hemmet planerar allt och bär ansvaret för att julklappar inhandlas, mat förbereds och inbjudningar skickas ut håller inte. Dela upp ansvaret mellan de som kan bära ansvar. Var tydlig i kommunikationen och anta inte att övriga har uppfattat situationen som du ser den. Antaganden är upphovet till många konflikter. Om du tänker på något så säg det och dela med dig innan konflikten är ett faktum.

3. Andas

Det är mycket svårt att förekomma all stress och press som storhögtider kan uppbåda. När du känner att det börjar bygga på och du upplever att du blir pressad, ta ett djupt andetag och sträck på dig. Det hjälper till att lugna kroppen och du får in lite extra syre i systemet. Gör detta gärna till en rutin i vardagen och ta djupa andetag lite då och då.

Det var några förslag från oss. Vi kommer med fler tips framöver.